Landbouw en voeding hebben een prominente plek in de SHT-boekenseries TIN-19 en TIN-20. In samenwerking met diverse onderzoekers van verschillende universiteiten is de wisselwerking tussen maatschappij en het agrifood-cluster in de negentiende en twintigste eeuw bestudeerd en opgetekend.

De verwetenschappelijking van de landbouw, de toepassing van nieuwe middelen en technieken voor grondbewerking en bij de productie van voedingsmiddelen, de start van de industriële meel-, boter-, bier- en suikerbereiding en de introductie van nieuwe voedingsproducten als margarine komen uitgebreid aan bod in TIN-19. Deel drie van TIN-20 gaat helemaal over landbouw en voeding.

ONDERZOEK AGRIFOOD

Veel aandacht is er voor bodemverbeteringstechnieken en waterbeheersing, de mechanisering van het boerenbedrijf, de opkomst van de bio-industrie en gewasveredeling en –beschermingstechnieken.  Het voedingsdeel focust onder meer op veranderende eetpatronen, de opkomst van gemaksvoedsel en de snackcultuur, de verpakking en samenstelling van voedsel en de betekenis van kunstmatige toevoegingen, nieuwe verpakkingsmaterialen en de invloed koel- en vriestechnieken voor onze voedselconsumptie.

Verschillende onderwerpen van het TIN-19 en TIN-20 landbouw- en voedingsonderzoeken hebben bovendien hun weg gevonden in afzonderlijke publicaties en spin-offs.

Onderzoekers/auteurs:

TIN-19: M.S.C. Bakker, J.L. van Zanden, H.W. Lintsen, N.H.W. Verbeek, H. Schippers

TIN-20: J. Bieleman, P.R. Priester, A.H. van Otterloo, B. Sluyter, A.P. de Knecht-van Eekelen, A. Albert de la Bruhèze, H. Buiter