Het bestuur van SHT bepaalt samen met de directie het beleid van de organisatie. Met betrekking tot de inhoudelijke koers wordt het bestuur geadviseerd door een aantal adviseurs.

BESTUUR

Emile Aarts (voorzitter)

Emile Aarts (1955) is wis- en natuurkundige. Sinds begin 2022 is hij voorzitter van SHT. Hij  studeerde natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde in 1983 in wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In datzelfde jaar kreeg hij een positie bij Philips Research. Daar bekleedde hij verschillende posities bekleedde totdat hij in 2009 werd benoemd tot Chief Scientific Officer. In 1991 werd hij naast zijn positie bij Phillips Research aangesteld als deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Eerst als hoogleraar informatica aan de faculteit Wiskunde en Informatica en van 2007 tot en met 2012 als hoogleraar industrieel ontwerpen aan de faculteit Industrial Design. In 2012 stopte hij bij Philips Research voor een functie als decaan Wiskunde & Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2015 volgde zijn benoeming tot rector magnificus van Tilburg University. Die functie zou hij tot 2019 bekleden. Aarts is tevens betrokken bij de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in ’s-Hertogenbosch.

Jan van den Biesen

Herman de Boon

Herman de Boon (1946) studeerde Werktuigbouwkunde en Organisatiekunde aan de Universiteit van Twente. Van 1970-1975 werkte hij als medewerker van de vakgroep Productie Organisatie en Logistiek aan de Universiteit Twente. Daarna werkte hij 30 jaar lang in de internationale agro-food industrie. Hij was onder meer directielid van Bloemenveiling Aalsmeer (1975-1980), directievoorzitter van Bloemenveiling Westland (1980-1989), hoofddirectielid en voorzitter van de hoofddirectie van Koninklijke Cebeco Groep (1989- 2002). In 1987 kreeg de heer De Boon de NCD prijs voor excellent ondernemerschap. Vanaf 2002 vervulde hij diverse bestuurlijke en toezichthoudende functies in private, publieke en publiek/private organisatie op het gebied van agribusiness, internationale handel en gezondheidszorg. Hij was ook voorzitter van de Groothandel.

Harry Borggreve

Frans Greidanus

Frans Greidanus (1953) is natuurkundige. Hij promoveerde in 1982 aan de Rijksuniversiteit Leiden op een onderwerp uit de lage temperatuurfysica. Van 1982 tot aan zijn pensionering in 2013 werkte hij bij Philips. Hij begon zijn loopbaan bij Philips Research in Eindhoven waar hij onderzoek deed naar defecten in halfgeleiders en magneto-optische recording. In 1989 werd hij afdelingshoofd op het Philips Research Laboratorium in Briarcliff Manor NY waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van blauwe lasers. Na terugkeer in Nederland leidde hij verschillende researchgroepen. Als lid van de Directie van Philips Research was hij vanaf 2000 verantwoordelijk voor onderzoek naar video, audio en data opslag. Van 2005-2013 was hij als hoofd van Philips Research Azië en CTO Philips Azië gestationeerd in Shanghai.

Momenteel is hij ondermeer, Qiu Shi Chair professor aan de School of Management of Zhejiang University in Hangzhou China, adviseur van de het College van Bestuur van Tilburg University en economisch adviseur van de gemeente Wuxi in Jiangsu China.

Frans Greidanus was lid van het bestuur van de Stichting Technische Wetenschappen en de Technologie Commissie VNO-NCW. Hij is Lid van Verdienste van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en ontving de Zilveren en Gouden Magnolia Award van de Gemeente Shanghai voor zijn bijdragen aan de economische en sociale ontwikkeling van de stad.

Martijn de Graaff

Hans Gubbels

Jacques Joosten (penningmeester)

Jacques Joosten (1949) was van 2005 tot 2019 Managing Director van het Dutch Polymer Institute (DPI) in Eindhoven. Hij werkte lange tijd, onder andere als Director Corporate Research (1987-200) en later als Director Corporate Technology. Hij is daarnaast betrokken bij de Regiegroep Chemie – waarvan hij onder andere voorzitter was – die innovaties in de chemie wil stimuleren.

Sinds 2015 is hij betrokken bij een social-economisch project van de in België gevestigde non-profit organisatie Mali Muleba. Ze ondersteunen een coöperatie in het noordwesten van Tanzania. De coöperatie verwerkt fruit van lokale boeren verwerkt tot vruchtensap. Dat sap wordt lokaal verkocht. Doel is een duurzame toekomst.

Michiel Westermann

Michiel Westermann (1952) is in 1981 afgestudeerd als mijnbouwkundig ingenieur (petroleum winning) aan de Technische Universiteit Delft. In 1983 behaalde hij zijn Master of Business Administration aan INSEAD, Fontainebleau. Daarvoor was hij werkzaam bij de firma Schlumberger (wire line services) in Kameroen en Angola (1981 – 1982).

Michiel was een van de oprichters, mede-eigenaar en directeur van Pink Elephant, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het complete operationele management van informatie systemen. Pink Elephant is nu een onderdeel van het beursgenoteerde Pink Roccade (het vroegere Roccade). Pink Elephant is in 1993 aan Roccade verkocht. Van 1993 tot april 1998 maakte Michiel deel uit van de directie van Roccade, tegenwoordig PinkRoccade, in 2005 verkocht aan Getronics, tegenwoordig KPN.

Van oktober 1998 tot april 2002 was hij algemeen directeur van Twinning Holding B.V., de eerste ICT incubator in Nederland. Van 2002 tot heden is hij actief als adviseur en ondernemer voornamelijk in de gezondheidszorg. Zo is hij sinds 2004 betrokken bij Motek Medical en van Motek Entertainment. Motek Medical ontwikkelt oa hard- en software voor revalidatie doeleinden. Motek Entertainment is oa co-producent vande televisieseries “Sprookjesboom” en “Cafe de Wereld”. Hij was lid van de Raad van Commissarissen van Berenschot en van NEDAP, en lid van de Raad van Toezicht van SIDN (Stichting Internet Domein registratie Nederland).

Jan Korsten (secretaris – directeur SHT)

Dr. Jan Korsten (1966) is zakelijk directeur van SHT. Hij coördineert de lopende projecten en onderzoeksprogramma’s, is verantwoordelijk voor de administratieve organisatie en is secretaris van het Tension of Europe Netwerk. Sinds 2017 is hij ook secretaris van de Society for the History of Technology (SHOT), internationaal de belangrijkste organisatie op het terrein van techniekgeschiedenis. Als historicus werkt hij regelmatig ook actief mee aan SHT-projecten. Zo was hij betrokken bij het Europese Papyrus-project, leverde hij een bijdrage aan de totstandkoming van de Canon van Eindhoven en onderzocht hij het verleden van de Dienst Landelijk Gebied.

Na afronding van zijn studies Commerciële Economie aan de HEAO te ’s-Hertogenbosch en Geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen, werkte hij als promovendus op het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen. Tijdens zijn promotieonderzoek bracht hij het verleden van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond in beeld. Na afronding van zijn promotie werkte hij enkele jaren als freelance historicus en zette hij zich als projectleider van een provinciaal project in voor het behoud van het agrarisch erfgoed in Limburg. Begin 1999 kwam Korsten in dienst van SHT.

Korsten is sinds het midden van de jaren negentig lid van de redactie van het Bossche Kringen, het blad van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.

ADVISEURS

Heleen De Coninck

Heleen de Coninck is hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven. Ze is ook universitair hoofddocent in innovatiestudies en duurzaamheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eerder werkte ze meer dan 10 tien jaar bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) aan internationaal energie- en klimaatbeleid. Haar onderzoek gaat over internationaal klimaatbeleid, energietechnologie en innovatie, met in Nederland een focus op klimaatbeleid voor de energie-intensieve industrie. Ze was één van de hoofdauteurs in het in 2018 verschenen IPCC rapport over hoe we de wereld onder 1.5 graad temperatuurstijging kunnen houden en is weer hoofdauteur in het klimaatmitigatiedeel van het IPCC Zesde Assessment Rapport, dat begin 2022 verscheen.

Ernst Homburg

Ernst Homburg (1952) was tot zijn pensionering in 2019 hoogleraar ‘Geschiedenis van wetenschap en techniek, in hun onderlinge samenhang’ aan de Universiteit Maastricht, een leerstoel ingesteld door SHT. Zijn onderzoek en de publicaties richten zich op het grensvlak van wetenschap en techniek en de interactie tussen het bedrijfsleven en de universiteiten.

Hij studeerde scheikunde (drs.) in Amsterdam, en was verbonden aan de universiteiten te Groningen (1978-1979), Nijmegen (1979-1993) en Eindhoven (1990-1993). Begin 1993 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over de opkomst van het beroep van chemicus in Duitsland, 1790-1850. In 1993 werd universitair docent aan de Universiteit Maastricht, en werd benoemd tot bijzonder hoogleraar in 2002.

Van 1989 tot 2003 was hij lid van de redacties van twee SHT-boekenseries over de Geschiedenis van de Techniek in Nederland in de 19e en 20e  eeuw, waarin hij onder andere hoofdstukken schreef over de chemische industrie. Daarnaast publiceerde hij uitgebreid over (de geschiedenis van) het beroep van chemicus, het technisch onderwijs, de textieldrukkerij, en het milieu.

Van 1993 tot 1997 was hij lid van de stuurgroep van een Europees project over de geschiedenis van de scheikunde 1789-1939. Hij was voorzitter van het Genootschap voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Wiskunde, Natuurwetenschap en Techniek ‘GeWinNa’ (1995-1998), bestuurslid van de Society for the History of Alchemy and Chemistry (sinds 1996), lid van het bestuur van ICOHTEC (1997-2007), en voorzitter van de Europese Working Party on the History of Chemistry (2003-2009). Van 2000-2010 was hij redacteur voor de book reviews van Ambix. Ook was hij voorzitter van de redactie-chemie van de 8-delige New Dictionary of Scientific Biography (New York, 2007).

Harry Lintsen

Harry Lintsen (1949) is emeritus hoogleraar Techniekgeschiedenis van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Lintsen studeerde natuurkunde aan de TU/e en schreef een proefschrift over de geschiedenis van het ingenieursberoep in Nederland. Na zijn promotie in 1980 startte hij met een groep onderzoekers een programma over de geschiedenis van de techniek in Nederland in de 19de en 20ste eeuw. De bedoeling was om de Nederlandse geschiedenis te herschrijven vanuit een technisch-maatschappelijk perspectief. Het onderzoek resulteerde in twee boekenseries (in totaal dertien delen). Een samenvatting is gepubliceerd in het publieksboek Made in Holland. Een techniekgeschiedenis van Nederland (1800-2000).

Momenteel leidt Lintsen een onderzoek naar de geschiedenis van Nederland maar dan vanuit het perspectief van duurzaamheid. Verder houdt hij zich bezig met de Nederlandse kennisinfrastructuur in de twintigste eeuw en verricht hij onderzoek naar de geschiedenis van TNO, polymeren, katalyse en dergelijke.

Lintsen is medeoprichter van SHT. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en erelid van het KIVI (Koninklijk Instituut Van Ingenieurs).

Ruth Oldenziel

Ruth Oldenziel (1958) is hoogleraar techniekgeschiedenis – in het bijzonder de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten, aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Zij leidt een onderzoeksprogramma over duurzame stedelijke mobiliteit sinds de jaren 1850 (SUM) en is programmaleider van het Cycling Cities: The Global Experience onderzoeksprogramma dat TU/e en SHT gezamenlijk hebben opgezet. Cycling Cities heeft inmiddels wereldwijd aandacht heeft gekregen van beleidsmakers en onderzoekers.

In 2020 werd zij benoemd tot hoofdredacteur van Technology & Culture, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift van de Society fort he History of Technology (SHOT).

Na haar studie aan de Universiteit van Amsterdam richtte zij zich op de Amerikaanse geschiedenis op Yale University (PhD), de University of Massachusetts (MA) en Smith College. Terug in Nederland raakte ze betrokken bij het SHT-programma over geschiedenis van de techniek in Nederland in de 20e eeuw. Ze was verantwoordelijk voor het deel over huishoudtechnologie. Ze is één van de grondleggers van het Tensions of Europe netwerk en is medeauteur van een van de delen van de Making Europe serie, te weten Consumers, Tinkers, Rebels. The People who shaped Europe.

Recent was ze een senior research fellow bij het Research Carson Center for the Environment and Society aan LMU in München.

Oldenziel treedt regelmatig op als mediacommentator over actuele onderwerpen die betrekking hebben op de Verenigde Staten. Ze is voorzitter van TakeCareBnB en het John Adams Institute; bestuurslid van de Fulbright en Netherlands American Studies Association; adviseur van de Ivy League Circle en gastonderzoeker en docent aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Europa.

Johan Schot

Johan Schot (1961) is hoogleraar Global History and Sustainability Transitions aan de Universiteit Utrecht. Van 2014-2019 was hij wetenschappelijk directeur van SPRU – Science Policy Research Unit, University of Sussex (Verenigd Koninkrijk) en van 1999-2015 wetenschappelijk directeur van SHT.

Tot 2014 was hij hoogleraar Geschiedenis van de Techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven en gaf hij mede leiding aan de Stichting Kennisnetwerk  Systeeminnovaties en Transities (KSI). Hij leidde het nationale door SHT gecoördineerde onderzoeksprogramma Techniek in Nederland in de Twintigste Eeuw (TIN-20). Schot is mede oprichter van het Tensions of Europe netwerk en één van de initiatoren van het Making Europe onderzoeks- en publicatieprogramma. In 2002 kreeg hij een NWO Vici beurs voor een project over de rol van transnationale infrastructuren bij de vorming van het huidige Europa. In zijn onderzoek en publicaties richt hij zich op diverse kennisgebieden, zoals de geschiedenis van de techniek, wetenschap en technologie studies, constructive technology assessment en innovatie- en beleidsstudies.

In 2009 is Johan Schot benoemd tot lid van de KNAW. In 2015 kende de Society for the History of Technology (SHOT) hem de Leonardo Da Vinci Medal toe, de hoogste onderscheiding in het vakgebied techniekgeschiedenis.

Martin Schuurmans

Martin Schuurmans (1946) was de eerste 20 jaren van zijn loopbaan fysicus en wetenschapper. Hij ging naar Philips in 1968 om daar later hoofd van de groep experimentele en theoretische fysica te worden in het Philips Natuurkundig Laboratorium van Eindhoven in Nederland. Van 1985-91 was hij hoogleraar vaste stof fysica aan de TU/Delft.

In 1991 werd hij manager van onderzoek en innovatie. Van 1991-994 was hij hoofd van het vaste stof onderzoek in het Philips Laboratorium van Briarcliff in New York, USA. Van 1995-2000 was hij directievoorzitter van het Philips Natuurkundig Laboratorium en vicevoorzitter van Philips Research wereldwijd. Hij heeft deelgenomen aan de voorbereiding van de High Tech Campus van Eindhoven en heeft open innovatie sterk ondersteund. He richtte ook het Philips Research Laboratorium in Shanghai, China op. Van 2000-2002 was hij CEO van het Centrum voor Fabricage Technologie van Philips. In die periode was hij ook hoogleraar Innovatie Management aan de TU/e.

Van 2002 tot aan zijn pensioen van Philips was hij als lid van de raad van bestuur van Philips Health Care (Boston, USA) verantwoordelijk voor de Innovatie en Industrie en heeft hij de Philips Neusoft JV voor Medische Apparatuur in Shenyang China opgericht. In 2005 heeft hij de Sino-Dutch Biomedical School of Information Engineering (BMIE) in Shenyang, China opgericht. In 2006/7 heeft hij in China gewoond en was de Decaan van BMIE. Daarnaast was Schuurmans bestuursvoorzitter van EIT, het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (2008-2011), lid van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (2012-2018)

VOORMALIGE BESTUURSLEDEN EN ADVISEURS

Sinds 1988 heeft SHT geprofiteerd van de inzet van een betrokken bestuur.

Voormalige voorzitters SHT

  • W.J. (Willem) Wolff (1988-1994)
  • F.E. (Frank) Mathijsen Gerst (1994-1999)
  • B.G. (Hans) Linsen (1999-2010)
  • H. (Hans) de Wit (2010-2016)
  • E. (Emmo) Meijer (2016-2021)

Voormalig (dagelijks) bestuursleden SHT

  • H.J. (Bul) Beverdam (2003-2010)
  • S.M. (Saskia) Blom (2009-2015)
  • D. (Dirk) van Delft (2014-2018)
  • R.J. (Reinder) van Duinen (2006-2012)
  • P. (Peter) van Duursen (1994-1998)
  • E.J. (Eric) Fischer (2014-2021)
  • W.M.J. (Wim) van Gelder (2012)
  • A. (Fred) Hamburger (1998-2003)
  • D.W. (Dik) Heuff (1994-1998) – penningmeester
  • A.A. Kampfraath (1994-1999)
  • H. Klaassen (1988-1994)
  • A.E. (Eduard) Pannenborg (1988-1994) – vice-voorzitter
  • R. (Rudy) Rabbinge (2005-2010)
  • M.F.H. (Martin) Schuurmans (2009-2013) – vice-voorzitter en penningmeester
  • J.M. (Hans) Vernooij (1999-2012) – penningmeester
  • M. (Maarten) Veth (1999-2006)
  • Tj. (Tjebbe) Visser (1999-2006)
  • K. (Kees) Vijlbrief (2005-2010)
  • M.D. Westermann (1994-1997)
  • M.J. (Michiel) Westermann (2011-2021)
  • G.J. (Gerrit) Wormmeester (1998-2003)