Software wordt wel de energie van het informatietijdperk genoemd. In vergelijking met de geschiedenis van de computer –de hardware– is er echter relatief weinig over gepubliceerd. Samen met de Stichting Post Academisch Onderwijs in de Informatietechnologie (Stichting PAO-IT) besloot SHT een wetenschappelijke studie naar de geschiedenis van softwareontwikkeling en –toepassing in Nederland te starten.

Software wordt er vanuit verschillende invalshoeken bestudeerd. We kijken naar wetenschappelijke softwareontwikkeling in Nederland en Nederlandse informatici en programmeurs die internationale faam verwierven met hun werk, als Adriaan van Wijngaarden, Gerrit Blaauw en Edsger Dijkstra. Ook komt de opkomst en de ontwikkeling van de commerciële softwaresector in Nederland aan bod, met bedrijven als RAET, Pandata, PinkRoccade, Baan en TomTom. Een belangrijk deel van het onderzoek betreft de toepassing van software door verschillende gebruikersgroepen, zoals de Rijksoverheid, in de zorgsector en op het automotive-domein. In 2016 werden de onderzoeksresultaten gepubliceerd in het boek De Geest van de Computer.

PROPOSALS

Sumbit your proposal HERE online (one to two pages document listing the date and slot, theme-rationale, format, participants, preferred platform in case you have one):

  • before the 31st of January 2021 for open events (when you don’t have a complete list of speakers)
  • before the 28th of February 2021 for fully-fledged events (with a complete list of speakers)

Colleagues whom are not members of the network are kindly asked to register to its website (www.tensionsofeurope.eu) before submitting their proposal.