Nederland heeft een lange traditie in landmeetkundig en cartografisch onderzoek en liep vaak voorop in de toepassing van nieuwe technologie op deze domeinen (zie ook het Geodesie-project van SHT).

Eind jaren veertig besloten de Verenigde Naties dat luchtkartering en fotogrammetrie van groot belang zouden zijn voor de ontwikkeling van veel derdewereldlanden. Nederland bezat ook  veel expertise rond deze technologiën. Bovendien had Willem Schermerhorn, de eerste na-oorlogse premier en een geschoold en internationaal vermaard fotogrammestrist, een groot internationaal politiek en geodetisch netwerk. Mede dankzij zijn inspanningen en contacten besloot de VN in 1950 een International Training Centre for Aerial Survey (ITC) in Nederland op te richten. Veel geodeten van over de hele wereld hebben sindsdien (een deel van) hun opleiding hier genoten.

Bij het 60-jarig bestaan vroeg het ICT aan SHT om de betekenis van het instituut voor de ontwikkeling en verspreiding van wetenschappelijke geo-informatie en aardobservatietechnieken te boek te stellen.