Foto: Op 15 januari 1958 neemt dr. H. Cohen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid op Schiphol dozen van het Salk-vaccin in ontvangst (foto: Joop van Bilsen/ Anefo).

Het was groot nieuws toen viroloog en medisch-onderzoeker dr. Jonas Salk van de Universiteit van Pittsburgh (VS) op 25 maart 1953 ’s avonds in een CBS-radioprogramma bekendmaakte dat hij en zijn team een werkzaam vaccin tegen kinderverlamming (polio) hadden ontwikkeld. Amerika had regelmatig te kampen met grote uitbraken van de ziekte. Voormalig president Roosevelt was er het bewijs van hoe ernstig de gevolgen van een besmetting konden zijn. Nog in 1952 was het land geteisterd door een grote polio-uitbraak. De ziekte werd door velen gezien als de grootste bedreiging na de atoombom. De teleurstelling was dan ook enorm toen een jaar later bleek dat er bij de grootschalige productie van het vaccin fouten waren gemaakt. Een deel van de vaccins was onveilig, sommige ge-vaccineerden raakten alsnog besmet, enkele tientallen overleden en het vaccinatieprogramma moest worden stopgezet.

DE UITDAGING

Het grootschalige polio-vaccinatieprogramma in Nederland

In Nederland kwam polio minder vaak voor en men had rustig de eerste proeven in Amerika met het vaccin afgewacht. In 1956 kreeg ons land echter ook te maken met een ernstige polio-epidemie. Meer dan 2000 mensen raakten gedeeltelijk verlamd of kregen ernstige ademhalingsproblemen. Een Amerikaanse onderzoekscommissie had de oorzaak van de problemen met de Salk-vaccins inmiddels achterhaald en kon nu de veiligheid garanderen. Het grootschalige polio-vaccinatieprogramma was er weer opgestart. Geconfronteerd met de ernst van de epidemie in ons land in 1956 en gerustgesteld door de resultaten van het Amerikaanse onderzoek, besloten de Nederlandse deskundigen ook hier tot grootschalige vaccinaties met het Salk-vaccin over te gaan. In 1957 werd de poliovaccinatie aan het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd.

Foto: Kinderen op Tholen krijgen op 3 december 1963 het poliovaccin toegediend (foto: Winfried Walta).

Foto van de maand is verzorgd door Eric Berkers.